Snabb leverans / Säkra betalningar / Enkla returer

Tekniska begrepp

Det florerar många olika tekniska begrepp man ska ta hänsyn till när man väljer belysning. De vanligaste handlar om ljusstyrka, färgåtergivning, färgtemperatur, bländning, spridning av ljuset och energieffektivitet. Här sammanfattar vi och förklarar lite kring olika begrepp man kan stöta på och ta hänsyn till när man ska välja rätt belysning.


LED

LED står på engelska för Light Emitting Diode. På svenska används istället namnet lysdiod även om begreppet LED är vanligt förekommande även på svenska. En lysdiod är en elektrisk komponent som skickar ut ljus då en elektrisk ström flyter genom lampan. En vanlig glödlampa skickar självklart också ut ljus men en LED eller lysdiod gör det under andra principer som bland annat gör den mycket mer effektiv än en vanlig glödlampa.


LUMEN (LJUSFLÖDE)

Det vanligaste begreppet man stöter på när man pratar om ljus är lumen (lm). Lumen är den totala mängden energi som omvandlas till ljus som kan uppfattas av ögat. När man talar om ljus och dess styrka så är det just lumen som oftast nämns. För äldre glödlampor och dylikt talade man mer om effekten (Watt). Idag pratar vi lumen!


LUX

Ibland räcker det inte med att veta hur många lumen en armatur eller ljuskälla har för att kunna säkerställa att det är rätt belysning man söker. Ett vanligt begrepp som förekommer ofta är just lux. Lux är antalet lumen per kvadratmeter, alltså ljusets intensitet på ytan den träffar. För arbetsljus är detta begreppet viktigt att fokusera på.


KELVIN

Kelvin är ett belysningsmått som anger färgtemperaturen i en armatur. Kelvin betecknas med förkortningen K. Ett högre Kelvin-tal betyder att armaturen har ett kallare eller blåare ljus medans ett lägre tal indikerar att lampan har ett varmare sken. Beroende på vilken typ av lampa och belysning du behöver en ljuskälla till kan den rekommenderade färgtemperaturen variera.


ASYMMETRISKT LJUS

Betyder att ljuset sprids snett i vinkel från ljuskällan så kallad ljusspridning så att armaturen inte behöver stå precis där ljuset ska vara. En stor fördel med assymetrisk ljusspridning är att det kan förhindra reflektioner och bländning som stör.


UGR

UGR (Unified Glare Rating) är en metod för att beräkna graden av obehagsbländning i en inomhusanläggning från en betraktares position. Beräkningen utgår från betraktarens öga (dess positions och vinkel) i förhållande till armaturens lysande yta samt omgivningsljuset.  Ljusintensiva armaturer i en mörk omgivning ger ett högre UGR-värde medan ljusintensiva armaturer i en ljus omgivning ger ett lägre UGR-värde. Viktigt att notera är att det är ett beräknat värde av en anläggning i sin helhet, inte ett mått på om en armatur är bländande eller ej.


RA (CRI)

RA, också kallat CRI (Colour Rendering Index) är ett index på en skala från 1-100 som definierar en ljuskällas förmåga att identifiera färger. Olika ljuskällor har olika färgåtergivning och det är just detta som mäts med hjälp av detta index. På skalan är en återgivning av 1 = monokromatiskt ljus och en återgivning på 100 =  naturligt solljus, alltså perfekt färgåtergivning. 


EFFEKTIVITET (LUMEN/WATT)

Med lumen per watt mäter man effektiviteten på en ljuskälla. Lumen per watt (lm/W) ger en indikation på hur effektivt ljuskällan omvandlar kraft till synligt ljus. Därmed kan det också vara ett mått på hur ekonomisk ljuskällan är. Man bör sträva efter att få så många lumen som möjligt och samtidigt förbruka så få watt som möjligt utan att ge avkall på ljusets kvalitet.


IK (Vandalsäkerhet)

IK visar på en armaturs tålighet mot yttre påverkan som slag eller stötar och klassificeras med hjälp av en internationell gradering - en så kallad IK-klass. 

IK-skalan startar från IK00 och går upp till IK11. Lägst på skalan, IK00 visar att armaturen inte har något särskilt skydd alls mot vandalism. En armatur som klassats med IK11 är däremot konstruerad att tåla ett direkt slag på hela 50 Joule, vilket motsvarar en kula på 10kg som släpps på armaturen från en halv meters höjd, 3 gånger i följd.


IP

IP-klassning (Ingress Protection) är ett system som klassificerar skyddsnivån ett elektriskt hölje eller t ex en armatur erbjuder mot inträngning av fasta partiklar (som damm) och vätskor (som vatten/fukt). Systemet består av två siffror. Den första siffran anger skyddet mot fasta föremål, medan den andra siffran visar skyddet mot vätskor. Till exempel, en IP67-klassning innebär att enheten är helt dammtät (IP67) och skyddad mot nedsänkning i vatten upp till 1 meter djup i 30 minuter (IP67). Högre siffror innebär bättre skyddsnivå.